До нејзината смрт, кралицата Елизабета Втора беше пример за сила. И покрај нејзината старост, таа продолжи со своите должности, како средба со новиот премиер и следење на нејзината кореспонденција. Едно од последните писма што ги испратила стигнало до примачот истиот ден кога била објавена смртта на кралицата.

Осумгодишната Олива Акерс од Талигароопна, Австралија, доби официјално писмо од кралицата на 8 септември 2022 година. Таа цело лето чекаше по поштата, откако го објави своето рачно напишано писмо уште во јуни, околу времето на Платинест јубилеј на кралицата. Акерс напиша: „Почитувана кралица Елизабета, јас се викам Оливија Акерс, имам осум години и живеам во Талигароопна во Австралија. Навистина ми се допадна твоето видео со Падингтон Беар. Дали навистина јадете сендвичи со мармалад? Вклучив неколку фотографии од онлајн натпревар за фенси фустани за коњи што беше за вашиот платинест јубилеј. Се надевам дека ви се допаѓаат моите фотографии? Моето странично седло дојде од Англија. Моето пони се вика Лејди и таа е австралиско пони. Колку коњи имаш? Се надевам дека имавте прекрасен јубилеј. Сакајте ја Оливија“.

Во пликот беа вклучени и фотографии од Акерс облечена како кралицата Елизабета на церемонијата на Trooping the Color – облечена во црвено палто украсено со златна плетенка и медали, и црна капа обложена со еден бел пердув – додека го јава своето пони, Лејди. Иако Акерс не победи на натпреварот со нејзината детална облека, нејзината мајка и предложи да го сподели со британскиот монарх. Поминаа неколку месеци; но конечно, во петокот, 8 септември, Акерс го доби долгоочекуваниот одговор.

Напишано од дамата на кралицата, Анабел Вајтхед, се вели: „Кралицата беше заинтересирана да ги види фотографиите што ги приложивте на кои вие и вашето прекрасно Пони, Лејди, сте прикажани во костимот што го избравте за славеничкиот натпревар на кој учествувавте. Нејзиното Височество беше трогнато кога дозна дека и вие уживате во јавањето коњи, и јас треба повторно да ви се заблагодарам за вашата внимателност во пишувањето на кралицата како што правевте во овој момент“.

Извонредниот тајминг на одговорот сугерира дека ова писмо можеби е едно од последните кои кралицата Елизабета Втора ги напишала за време на нејзиниот живот. Тоа сигурно ќе биде скапоцен предмет за младите Акери во годините што доаѓаат.

8-годишната Оливија Акерс од Талигароопна, Австралија доби едно од последните писма напишани од кралицата Елизабета Втора.