Тие, се разбира, се разликуваат од жена до жена.

Кога пишувате „симптоми на бременост“ на Интернет, првите работи што се појавуваат се: пропуштени менструации, нежни гради, замор и гадење. Сепак, често има и други симптоми за кои ретко се зборува.

Oва се некои од симптомите на бременоста на кои исто така треба да обрнете внимание:

1. Крварење од носот
Еден од многу невообичаените први симптоми на бременост за кој ретко се зборува е крварење од носот. Имено, според експертите, по зачнувањето доаѓа до зголемен проток на крв и промени во хормоните во телото на жената, а бидејќи капиларите полесно се кршат кога се напнати, често доаѓа до крварење од носот. Овој феномен обично престанува по третиот месец.

2. Невообичаен исцедок
Многу жени се грижат кога ќе забележат зголемен исцедок, но тоа всушност е нормален симптом на бременост. Исцедокот генерално трае до породувањето и обично е без мирис, целосно безопасен и не бара третман.

3. Затнат нос
Првата асоцијација со затнат нос е настинка, но може да укаже и на настинка. Хормоналните промени и зголемениот проток на крв за време на бременоста предизвикуваат оток, сушење и претходно споменато крварење на носната слузница, што понекогаш доведува до назална конгестија.

Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica 4. Зголемена температура
Базалната температура за време на овулацијата е секогаш малку покачена, а по овулацијата повторно паѓа. Но, ако дошло до оплодување, тоа ќе остане покачено и по завршувањето на овулацијата.

5. Главоболка
Поради промената на хормоните, главоболката многу често е еден од првите симптоми на бременоста за кој повеќето луѓе нема да ве предупредат.

6. Вртоглавица
Повеќето трудници чувствуваат вртоглавица во првиот триместар. Ова се случува затоа што бременоста предизвикува пад на крвниот притисок и промени во крвните садови. Експертите предупредуваат на овој симптом бидејќи силната главоболка во комбинација со крварење може да биде и знак за вонматерична бременост, а бара итен лекарски преглед.

7. Крварење на непцата
Иако оваа појава во повеќето случаи се јавува во вториот триместар, кај некои жени може да биде еден од првите симптоми на бременоста. Хормоналните промени, зголемениот проток на крв, но и поголемата склоност кон инфекции се причина за крварење на непцата.