Во животот научив многу важна лекција: Просперитетни деца се создаваат, а не се раѓаат. На децата им треба безбедност, љубов и структурирано детство, но им треба и автономија, компетентност и трпение за да процветаат.

Откако прочешав купишта истражувања за особините кои се најповрзани со оптимизирањето на способностите на децата, идентификував седум вештини што им се потребни на децата за да ја зајакнат менталната цврстина, еластичноста, социјалната компетентност, самосвеста и моралната сила – и тие се она што ги одвојува успешните деца кои блескаат од оние кои се борат низ животот – вели Michele Borba , познат психолог.

, StoryLand

1. Самодоверба

Повеќето родители ја поистоветуваат самодовербата со самодовербата. Тие им велат на своите деца „Ти си посебен“ или „Можеш да бидеш што сакаш“.

Но, има малку докази дека зголемувањето на самодовербата го зголемува академскиот успех или дури и автентичната среќа. Сепак, студиите покажуваат дека децата кои ги припишуваат своите оценки на нивните сопствени напори и сили се поуспешни од децата кои веруваат дека немаат контрола врз академските резултати.

Вистинската самодоверба е резултат на доброто работење, соочувањето со препреки, создавањето решенија и отскокнувањето самостојно. Поправањето на проблемите на вашето дете или извршувањето на неговите задачи за него само ги тера да размислуваат: „Тие не веруваат дека можам“.

Децата кои имаат самоувереност знаат дека можат да пропаднат, но и да се вратат, и затоа мора да ги ослободиме да лебдат, да ги пуштиме да паднат за да полетаат.

2. Емпатија

Оваа карактерна сила има три различни типа: афективна емпатија, кога споделуваме чувства на други и ги чувствуваме нивните емоции; емпатија во однесувањето, кога емпатската грижа нè поттикнува да дејствуваме со сочувство; и когнитивната емпатија, кога ги разбираме туѓите мисли или влегуваме во нивните чевли.

3. Самоконтрола

Способноста да го контролирате вашето внимание, емоции, мисли, постапки и желби е една од најсилните страни на успехот – и изненадувачка неискористена тајна за да им помогнете на децата да се вратат и да напредуваат.

Еден начин да се научи на самоконтрола е да се даваат сигнали. На некои деца им е тешко да го променат фокусот помеѓу активностите. Затоа наставниците користат „сигнали за внимание“ како ѕвонење на ѕвонче или вербални знаци: „Моливи надолу, очи горе“.

Развијте сигнал, вежбајте заедно, а потоа очекувајте внимание! Неколку: „Ми треба твоето внимание за една минута“. „Подготвени сте да слушате?

4. Интегритет

Интегритетот е збир на научени верувања, капацитети, ставови и вештини кои создаваат морален компас што децата можат да го користат за да им помогнат да знаат – и да направат – што е правилно.

Поставувањето на нашите сопствени очекувања е огромен дел од сложувалката. Но, подеднакво важно е да им се даде простор да го развијат својот сопствен морален идентитет заедно и да се одвојат од нашиот.

Исто така, помага да се признае и пофали етичкото однесување кога вашето дете го покажува тоа за да препознае дека го цените. Повикајте го интегритетот, а потоа опишете ја акцијата за вашето дете да знае што направило за да заслужи признание.

Употребата на зборот „затоа што“ ја прави вашата пофалба поконкретна: „Ти покажа интегритет затоа што одби да ги пренесеш тие озборувања“. „

5. Љубопитност

Љубопитноста е препознавање, потрага и желба да се истражуваат нови, предизвикувачки и неизвесни настани.

За да им помогнам на децата да изградат љубопитност, сакам да користам играчки, гаџети и игри со отворен тип. Дајте им боја, предиво и стапчиња за лепак за да создадат конструкции. Или понудете клипови за хартија и средства за чистење цевки и предизвикајте ги вашите деца да видат колку необични начини можат да ги користат.

Друг метод е да се моделира љубопитноста. Наместо да кажете „Тоа нема да работи“, обидете се со „Да видиме што ќе се случи!“ Наместо да давате одговори, прашајте: „Што мислиш?“ “Како знаеш?” „Како можете да дознаете?

И на крај, читате книга, гледате филм или едноставно шетате покрај некого, користите прашања „Се прашувам“: „Се прашувам каде оди тоа“. „Се прашувам зошто го прават тоа“. „Се прашувам што ќе се случи следно“.

6. Упорност

Упорноста им помага на децата да продолжат кога сè друго го олеснува откажувањето.

Грешките можат да ги попречат децата да стигнат до крај и да успеат. Затоа, не дозволувајте вашето дете да го катастрофира својот проблем. Наместо тоа, помогни им да се смират и да го идентификуваат нивното сопнување.

Некои деца се откажуваат затоа што се чувствуваат преоптоварени со „сите проблеми“ или „сите нивни задачи“. Поделувањето на задачите на помали делови им помага на децата кои имаат потешкотии да се фокусираат или да започнат.

Можете да ја научите вашата ќерка да го „скрши“, на пример, покривајќи ги сите нејзини математички проблеми со парче хартија, освен горниот ред. Спуштете ја покриената хартија надолу во следниот ред и следниот како што секој ред е завршен.

Постарите деца можат да ја напишат секоја задача на една леплива белешка, по редослед на тежина, и да прават една задача истовремено. Охрабрете ги прво да ја направат најтешката работа за да не се стресуваат за тоа цела ноќ. Довербата и упорноста се градат додека децата сами завршуваат поголеми делови.

7. Оптимизам

Децата оптимисти ги гледаат предизвиците и пречките како привремени и можат да се надминат, па затоа имаат поголема веројатност да успеат.

Но, постои драматично спротивен став: песимизам. Децата кои се песимисти ги гледаат предизвиците како трајни, како цементните блокови кои е невозможно да се преместат, и затоа е поголема веројатноста да се откажат.

Учењето на децата на оптимизам започнува со нас. Децата ги прифаќаат нашите зборови како свој внатрешен глас, па во текот на следните неколку дена, прилагодете се на вашите типични пораки и проценете го погледот што им го нудите на вашите деца.

Во просек, дали би рекле дека сте генерално попесимисти или оптимисти? Дали обично ги опишувате работите како позитивни или негативни; половина полна или празна; добро или лошо; преку розови или сино затемнети очила? Дали вашите пријатели и семејството би го кажале истото за вас?

Ако видите дека се навалувате на полупразната страна, запомнете дека промената започнува со гледање во огледало. Ако гледате песимизам, пишете зошто би помогнало да станете пооптимисти.

Промената е тешка, но важно е да бидете пример за тоа што сакате вашето дете да научи.