Дури и откако ќе следите диета, ако не можете да ги постигнете вашите здравствени цели, тогаш овие лоши навики можеби се виновни. Проверете ги првите пет причини зошто вашата диета не работи.

Ако дури и по здравата исхрана не го добивате посакуваниот исход, тогаш можеби правите мали грешки, но диететски саботирачки грешки. Овие можат целосно да ве спречат да ги постигнете вашите здравствени цели. Без разлика на која диета сте, без разлика која програма за вежбање ја практикувате, тајната на вашите здравствени цели е да ја пронајдете вистинската енергетска рамнотежа за вашите индивидуални потреби. Постојат многу фактори кои можат да влијаат на тоа. Било кој од нив може да биде причина што не можете да ги постигнете вашите здравствени цели, без разлика на се. Можеби е веројатно дека проблемот е комбинација од неколку фактори. Оценете го секое од следниве за да видите каде можете да направите прилагодувања

Даниел Хамилтон, лекар по нутриционистичка терапија, на нејзината објава на Инстаграм предложи пет причини зошто вашата диета не функционира.

1. Не го оптимизирате вашето варење

Варењето е приоритет број 1 за лекување на телото. Ако не можеме да ги разградиме и апсорбираме хранливите материи, никогаш нема да станеме здрави. И не, земањето пробиотик не е доволно.

2. Фокусирани сте само на исхраната, а не на вашиот начин на живот

Спиењето, деноноќниот ритам, кога јадете, движењето, намалувањето на стресот, изложувањето на сонце, херметичките стресови, поддршката на патеките за детоксикација, начинот на размислување, заедницата, духовноста, позитивноста, сите овие се суштински фактори за заздравување.

3. Поминувате премногу време во стресна состојба

Да се биде во симпатична состојба ќе го блокира варењето, рамнотежата на хормоните, губењето на тежината, заздравувањето и многу повеќе. Треба почесто да влегуваме во парасимпатична состојба.

4. Јадете чувствителност на храна или воспалителна храна

Кога јадете храна на која сте чувствителни, тоа значи дека вашето тело реагира со воспаление. Воспалението во цревата не останува во цревата. Не само што ја блокира апсорпцијата на хранливи материи, туку и воспалението патува низ вашето тело преку крвотокот.

5. Се обидувате да го направите тоа сами и не се справувате со основните причини

Кога ги добивате сите ваши здравствени совети од различни извори, не преземате конзистентен пристап од основната причина. Обидете се да земете совет од добро квалификуван експерт.