„Може ли нарцис да се заљуби?

Прашањето дали нарцис може или не може да се заљуби е жестока тема на дебата. Затоа, пред да навлеземе премногу во тоа зошто тие не можат да останат заљубени, ајде да се осврнеме на горенаведеното прашање.

Одговорот, според повеќето експерти, е недвосмислено „Да“. Еве што вели Елинор Гринберг, д-р, психотерапевт кој е специјализиран за дијагноза и третман на различни растројства на личноста:

“Ако виe мислевте дека вашиот бивши нарцисоиден дечко/девојка навистина ве сака и сака да се омажи за вас, не сте луди. Иако сега ги нема, вашиот тип/типка всушност го мислеле она што го кажале кога ви го кажале. Тој/таа биле заљубени во вас, или барем во неговата романтична фантазија за вас двајцата како совршен пар“.

Проблемот е, се разбира, што е невозможно фантазијата за „совршената двојка“ да се материјализира. Животот не е фантазија; врските не се фантазија, а нарцисите не можат да го сфатат овој елементарен концепт.

Така, да, нарцисот може да се заљуби – но зошто не можат да останат заљубени?

„Мојот сопруг немаше потреба да го крева гласот или да ме удира, бидејќи неговиот метод на насилство беа зборовите што можеа да ме пробијат пооостро отколку што можеше нож, уништувајќи го секое чувство на самодоверба што претходно го имав“. ~ Меган Холгејт, тренер за живот и развод.

, StoryLand

1. Идеализмот не е реализам

Желбите на нарцисот во земјата на фантазијата не се засноваат на реализам. Истото може да се каже за секој чуден поим на кој му недостасуваат средства за трансформирање на идејата во реалност.

Некој може да сонува за недопрена палата на брегот на најубавата плажа; но освен ако не сте мултимилионер, тоа нема да се случи. Ние вродено знаеме и прифаќаме такви работи – нарцисите не.

Треба да се забележи дека идеализирањето на односите не е единствената карактеристика „глава во облаците“ што игра во главата на нарцис. Тие го замислуваат совршениот дом, тело, автомобил, занимање итн.

2. Им треба постојано „снабдување“

„Како резервоар за кислород за нуркач, ние само им даваме залихи од она што им треба во тоа време, и, како резервоарот за кислород, штом тие немаат повеќе употреба за нас, ние едноставно сме отфрлени без второ размислување. ”

Терминот нарцисоидна личност беше воведен од психоаналитичарот Ото Феничел во 1938 година. Неговата дефиниција е: „вид на восхит, меѓучовечка поддршка или издршка што ја црпи поединецот од неговата или нејзината околина и е суштински за неговата самодоверба“.

Штом ќе заврши нивното „снабдување“, тоа е надвор. За жал, таков е и партнерот на нарцисот.

3. Нивниот партнер е само човек

Едноставно кажано, ако нарцисистот не ја прекине врската, нивниот партнер може (и се надеваме дека тоа го прави.) Целосниот недостаток на емпатија, манипулативната природа и вербалните навреди на нарцисистот воопшто не се погодни за здрава и исполнета врска.

За жал, нарцисите имаат лукав шармантен начин да „навлечат“ некого назад. Зошто би сакале да го направат тоа? Затоа што се плашат да не им снема нарцисоидно снабдување. Прилично извртено.

Се надеваме дека другата личност ќе го види нарцисот онаков каков што е – и ќе продолжи пред нивниот живот да западне во хаос.

4. Човекот не е остров.

Ако нивниот партнер не може да одвои факти од фикција, некој друг едноставно може. Повеќето од нас имаат систем за поддршка – семејството и пријателите – кои ќе обезбедат внимателен увид во некоја личност. За жал, премногу често терапевтот или експертот за нарушувања на личноста (што го имаат нарцисистите) ја пренесува вистината за поединецот.

Ако тука може да се даде еден совет, тоа е да се побара увид од „луѓето читатели“ во нечиј социјален круг. И, што е најважно, слушајте повторливи мислења.

5. Секогаш има „нешто повеќе“

„Секогаш има нешто повеќе“, го објаснува животот на нарцис во четири збора. „Ништо не е доволно добро“ е соодветна втора опција.

Потребите на нарцисите се секогаш во тек. Тоа е, тие никогаш не се задоволни со ништо долго време. а нивните одлуки никогаш не се конечни. Кога се комбинираат со високо материјалистичка природа, не е изненадување што нарцисите никогаш не се задоволни.

Еве неколку анонимни цитати што Престон Ни, психолог за однесување, ги слушнал во неговите комуникации со лица со дијагноза на НПД:

„Моите достигнувања се сè“.

„Ја бојадисав косата руса и ја зголемив за гради за да го привлечам вниманието на мажите – и да ги направам љубоморни другите жени.

„Никогаш не сакам да ме гледаат како сиромашен. Јас и мојот вереник возиме по еден мерцедес. И кумот на нашата претстојна свадба вози Мерцедес“.

, StoryLand