Запознавањето на дестинацијата не може да се смета за комплетно без посета на музеи и други културни знаменитости.

Но, што се случува кога некои дестинации се познати токму по нивните необични музеи? Некако е логично туристите да ги посетуваат токму поради оваа причина.

Покрај оние кои се издвојуваат по својата иновација, како што се подводните музеи, има и такви кои во најмала рака може да се окарактеризираат како бизарни. Ви претставуваме дел од нив.

 

1. Меѓународен музеј на тоалетот Сулаб (англиски музеј на тоалетот Сулаб)

Во главниот град на Индија се наоѓа еден од најнеобичните музеи во светот. Посветен е, ни помалку ни повеќе, од историјата на тоалетот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UniqueDelhi (@uniquedelhi)

Преку бројни, многу интересни експонати, на посетителите им се нуди можност да видат како се развивал овој дел од областа низ историјата. Музејската збирка го следи развојот на тоалетите од 2500 година п.н.е., и хронолошки го прикажува нивниот технолошки развој, а воедно ги запознава посетителите со правилата за бонтон во однос на употребата на тоалетите и актуелните санитарни услови во различни епохи, како што е објаснето на официјалната веб-страница на музејот.

2. Музејот на вампири (fr. Le Musee des Vampires)

Главната цел на оваа необична музејска поставка е да се проучува историјата на вампирите и нивното место во традициите на различните народи.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lemuseedesvampires

Меѓу најинтересните експонати се автограмите на сите актери кои го овековечија грофот Дракула, Брам Стокер. А за се да биде уште поинтересно, на официјалната веб-страница на овој музеј е наведено дека на почетокот на октомври годинава музејот се преселил на нова, тајна адреса, па затоа е задолжително претходно закажување на посетата.

3. Музејот на лошата уметност (MOBA)
Некако, првата асоцијација на сите со музеј е нешто убаво и необично. Сепак, не кога станува збор за овој необичен музеј.

Во американската држава Масачусетс, во градот Сомервил, постои музеј кој на посетителите им нуди можност да видат како не треба да изгледаат уметничките дела. Интересно е што фразата на овој музеј, која е наведена и на официјалната веб-презентација, е: Уметноста е премногу лоша за да се игнорира.

4. Музеј за коса Аванос (турски: Avanos Saç Müzesi)

Во малото гратче Аванос, во Кападокија, постои не само уникатен музеј во Турција, туку и во целиот свет. Можеби неговото име буди не толку пријатни емоции, но всушност приказната што го придружува е крајно емотивна.

Локалниот грнчар по име Галип Корукчу е одговорен не само за промоција на грнчарството во Кападокија, туку и за музејот, кој е вклучен во Гинисовата книга на рекорди и е единствен во светот.

Отворен во 1979 година, по еден не толку пријатен настан во животот на сопственикот, денес може да се пофали со дури повеќе од 16.000 прамени коса, кои доброволно ги оставаат жените откако ја слушнале приказната за основањето на овој сосема необичен музеј.

Во работилницата на Галип често престојувала туристка од Франција, со која со текот на времето емотивно се зближувала. По тримесечен престој во Кападокија, таа морала да се врати во својата земја. Така на Галип му оставила прамен од косата, за никогаш да не го заборави.

Токму овој прамен коса ги поставил темелите на музејот, вели „Кападокјадаим“, бидејќи мајсторот го закачил на ѕидот од својата работилница и на секоја госпоѓа што доаѓала да ја види неговата керамика, ја раскажувал приказната за скршената љубов. Повеќето жени, понесени од таа трогателна приказна, би оставиле прамен од косата и така стигнавме до повеќе од 16.000 прамени.

Сепак, тука не е крајот на приказната за Галип и неговата Французинка. Легендата вели дека во одреден момент се вратила и дека не можела да го најде праменот од косата што го оставила зад себе, бидејќи се наоѓа на тајно место, кое само господарот го знае.

А за да биде приказната уште подобра, занаетчиот секоја година извлекува имиња на 20 среќни добитници од многуте прамени коса што ги додава на ѕидот на работилницата двапати годишно, бидејќи секој прамен е придружен со парче хартија со информациите за контакт на посетителите. Извлечените добиваат награда во вид на посета на Кападокија со сите платени трошоци.

5. Музеј на раскинати врски

Ако мислите дека ќе го преболите раскинувањето со фрлање работи кои ве потсетуваат на вашата сакана, размислете уште еднаш, бидејќи тие работи можете да ги донирате на овој необичен музеј во Загреб.

Некои од експонатите на овој музеј, кои во 2006 година ги создадоа Олинка Виштица и Дражен Грубишќ, се саркастични, некои допираат до срцето, а некои носат насмевка на лицето. На официјалната веб-страница на музејот, на посетителите им се нуди и можност да ја споделат приказната за нивната љубов и раскинување, со цел да си го олеснат тоа.