Турскиот уметник Вахит Туна создаде неверојатна инсталација за да го привлече вниманието на јавноста кон важно прашање – семејното насилство. Со поставувањето на 440 пара црни високи потпетици на огромен ѕид, тој дава смела изјава. Секој пар претставува жена во Турција која била убиена од нејзиниот партнер во 2018 година. Тоа е шокантна бројка во земја каде што фемицидот е во пораст. Со користењето на црните потпетици како симбол на пркос и независност, Туна се надева дека скулптурата ќе ја подигне свеста за оваа тема.

Инсталацијата е инспирирана од погребен обичај во некои делови на Турција, каде што чевлите на покојниците се закачени надвор од нивната куќа. Во овој случај, чевлите ќе висат шест месеци на ѕид куриран од непрофитната уметничка платформа Yanköşe. Основана од турскиот синџир кафе Kahve Dünyası, од ротирачкиот список на уметници се бара да инсталираат работа на 2.800 квадратни метри ѕиден простор лоциран во Кабаташ.

Истражувањата покажаа дека во 2017 година, 58% од глобалните женски убиства може да се припишат на интимни партнери или членови на семејството. За жал, овој процент се зголеми со текот на времето и може да биде уште поголем, бидејќи некои земји не даваат соодветна статистика поврзана со фемицидот. Додека земјите се обидуваат да го решат проблемот на различни начини, од подобра обука на полицијата до превентивно зајакнување на жените, сè уште има работа да се направи.

Како такво, чекор во вистинската насока е да се види таков јавен простор предаден на моќна инсталација. Гледајќи нагоре во ѕидот, невозможно е да се игнорира огромното количество чевли. Со тоа што на овие 440 жени им дава физичко присуство на ѕидот, Туна помага да се осигура дека нивните животи не се залудно изгубени.