Со текот на времето и со постојано вежбање, поборниците на дишењето 4-7-8 велат дека тоа станува сè помоќно.

Техниката на дишење 4-7-8 е метод развиен од д-р Ендрју Веил. Се заснова на древна јогиска техника наречена пранајама, која им помага на јогите да добијат контрола над нивното дишење.

Доколку се практикува редовно, можно е оваа техника да ви помогне да заспиете за многу пократок временски период.

Како функционира техниката на дишење 4-7-8?
Техниките на дишење се дизајнирани да го доведат телото во состојба на длабока релаксација. Специфичните обрасци кои вклучуваат задржување на здивот одредено време му дозволуваат на вашето тело да го надополнува кислородот. Техниките како 4-7-8 можат да им го дадат на вашите органи и ткива многу потребниот кислород.

Техниката 4-7-8 ги принудува умот и телото да се фокусираат на регулирање на здивот. Поддржувачите тврдат дека може да го смири забрзаното срце или да ги смири „изнемоштените“ нерви. Д-р Веил дури го опиша како „природен седатив за нервниот систем“.

Со текот на времето и со постојано вежбање, поборниците на дишењето 4-7-8 велат дека тоа станува сè помоќно. Се вели дека на почетокот ефектите не се толку очигледни. Можеби ќе почувствувате малку вртоглавица кога првпат ќе се обидете.

Spavanje, disanje

Како се прави тоа?
За да вежбате 4-7-8 дишење, најдете удобно место за седење или легнување. Ако ја користите техниката за да заспиете, најдобро е да легнете.

Подгответе се за вежбата така што ќе го ставите врвот на јазикот на „покривот на устата“, веднаш зад горните предни заби. За време на вежбата ќе треба да го држите јазикот на место. Потребно е вежбање додека не го совладате воопшто да не го движите јазикот кога издишувате.

Следниве чекори треба да се изведат во циклус од еден здив.

Прво, оставете ги усните да се разделат. Направете звук на свиркање, целосно издишувајќи низ устата. Потоа затворете ги усните, дишејќи тивко низ носот додека броите до четири во главата. Потоа, задржете го здивот седум секунди. Направете уште едно подсвиркване издишување за осум секунди.

Кога повторно вдишувате, започнувате нов циклус на дишење. Вежбајте го ова четири пати – четири циклуси на дишење.

Задржувањето на здивот (седум секунди) е најкритичниот дел од оваа вежба.

Оваа техника на дишење не треба да се практикува во средина каде што не можете целосно да се опуштите. Иако не мора да се користи за да предизвика сон, сепак може да го доведе лекарот во состојба на длабока релаксација.

Затоа, внимавајте дали треба да направите нешто после оваа вежба, бидејќи, како што веќе рековме, ќе бидете спречени бидејќи по вежбањето ќе бидете во состојба на длабока релаксација и нема да можете трезвено да се посветите на нешто веднаш.