Аналитичарите од Insider Intelligence веруваат дека трансакциската вредност на крипто ќе се зголеми за 70% во 2022 година.

Бројот на возрасни во Соединетите држави кои ќе користат крипто за да купуваат во 2022 година ќе се зголеми на 3,6 милиони, според една истражувачка фирма.

Извештајот објавен од Insider Intelligence покажува дека вредноста на крипто како средство за плаќање ќе се зголеми за 70% оваа година. Фирмата предвидува дека до крајот на годината, 3,6 милиони возрасни лица во САД ќе користат крипто за да купуваат.

Според главниот аналитичар на компанијата Дејвид Морис, нестабилноста на крипто се намалува со растот на употребата на стабилни коини. Како што се развиваат CBDCs, повеќе ќе се фокусира на крипто да стане средство за плаќање.

Исто така, очекуваме дека повеќе опции за крипто ќе бидат опфатени со начинот на кој луѓето плаќаат, како картички и дигитални паричници. Овие фактори треба да поттикнат високи стапки на раст на крипто плаќањата во следните неколку години.

Фирмата, исто така, предвидува дека до крајот на 2022 година, возрасните во САД кои се корисници на крипто ќе се зголемат на 33,7 милиони. Во 2023 година, компанијата очекува тој број да порасне уште повеќе на 37,2 милиони. Овие бројки се значително пониски од претходните тврдења за сопственост на крипто во САД, достигнувајќи 46 милиони во 2021 година.

, StoryLand

Во меѓувреме, истражувањето спроведено од Gemini размена покажа дека новите крипто-инвеститори речиси се удвоиле во Индија, Бразил и Хонг Конг минатата година. Повеќе од половина од учесниците во истражувањето во овие земји спомнаа дека почнале да инвестираат во крипто во 2021 година.
Анкетата спроведена од Arcane Research и Ernst & Young покажа дека поседувањето крипто кај Норвежанките исто така се удвоило, од 3% во 2021 година на 6% оваа година. Од друга страна, студијата исто така забележа дека машката сопственост се зголемила од 6% во 2019 година на 14% во 2022 година.