Милијардерите играат огромна улога во обликувањето на глобалната економија, политика и филантропија. Форбс го наведува бројот на милијардери во светот на 2.755. Најбогатите меѓу нив припаѓаат на уште поексклузивен клуб и имаат уште поголема моќ. Многу од овие милијардери се основачи на технолошки гиганти, со голем дел од нивното богатство сè уште инвестирано во компаниите што ги основале.

Сепак, тие сè уште можат да позајмуваат од тоа богатство за да избегнат продажба на акции, одложување (или елиминирање на даноците за наследниците) на нереализираните капитални добивки во процесот. Мулти-милијардерите, исто така, можат да ги искористат предностите од даночни одбитоци за да го надоместат пријавениот приход. оставајќи некои на оваа листа да не плаќаат данок на доход во последните години.

Со толку голем дел од нивното богатство во акции со кои се тргува јавно, нето вредноста на најбогатите може да варира со пазарните вреднувања. На пример, Илон Маск, основач и извршен директор на Tesla Inc. (TSLA) и најбогатиот човек во светот забележа пораст на неговата нето вредност во 2021 година благодарение на зголемувањето на цената на акциите на Tesla (каде што моментално поседува 17% од компанијата ) – со пораст на акциите на Тесла за речиси 50% во 2021 година.

Спротивно на тоа, основачот и извршен директор на Meta Platforms Inc. (FB) Марк Закерберг падна од топ 10 во февруари 2022 година, кога цената на акцијата на Мета падна по разочарувачкиот извештај за заработка. Нетото богатство на Цукерберг е намалено за 40 милијарди долари во 2022 година.71

Подолу се 10-те најбогати луѓе на планетата од истиот датум, според индексот на милијардери на Блумберг.

, StoryLand