Џилијан Лин- седумгодишно девојче кое не можело да оди на училиште

Koja e Џилијан? Зошто не може да оди на училиште? Зошто сите наставници ја гледаат како различно девојче?

Таа Постојано станува, го одвлекува вниманието, лета со мисли и не следи лекции. Наставниците се грижат за неа, ја казнуваат, ја караат, ја наградуваат неколку пати кога ќе внимава, но ништо. Џилијан не може да седи и не може држи никакво внимание.

Кога се враќа дома, ја казнува и нејзината мајка. Така, Џилијан не само што има лоши оценки и многу казни на училиште, туку и дома страда од тоа, страда од единствена причина бидејќи е различна.

Еден ден, мајката на Џилијан била поканета на училиште.Жената била тажна како некој што чека лоши вести, полека влегла во училишната соба за разговори. Наставниците пред неа зборуваат за болест, за очигледно нарушување, ги зборуваат најлошите можни сценарија – светот на мајката полека се руши. 

Можеби е хиперактивност или можеби и треба некаков третман.

Во текот на разговорот случајно влегува поранешна наставничка која многу добро ја познавала девојката. Таа ги замолува сите возрасни, мајка и и колегите да ја следат до следната училница каде што таа стрпливо ја чека својата мајка. Додека Џилијан седи мирно, наставничката го вклучила старото радио и ја засилила музиката. Кога девојчето ја слушнала музиката, станала и веднаш почнала да се движи горе-долу, лево-десно, со стапалата и срцето да ја фаќа музиката во ритам, да и светат очите како најсилни ѕвезди. 

Наставничката се насмевнува додека нејзините колеги и мајка гледаат со збунетост и сочувство,

И тогаш наставничката им рекла:

” Гледате? Џилијан не е болна, Џилијан е танчерка! “

На мајка и и препорачувам да ја однесе на час по танц.

Џилијан се запишла на курс по танц, го завршила својот прв танцов ден и кога се вратила дома и рекла на мајка си:

„Мамо, Сите се како мене, никој не може да седи таму! “

Во 1981 година, по танцувачката кариера, отворорила сопствената танцова академија и добила меѓународно признание за нејзината уметност, Џилијан Лин станува кореограф на мјузиклот „Мачки 1981 и Фантом од операта 1986“.

Се надеваме дека сите различни деца ќе најдат возрасни кои ќе ги прифатат онакви какви што се, а не да го гледаат она што им недостига.

~ Да живеат разликите, црни овци и неразбрани. Тие се оние кои ја создаваат уникатната убавина на овој свет.