Mногу родители ширум светот вложуваат тони труд за да создаде здрави оброци кои изгледаат примамливо за децата, но има една мајка во Јапонија чија игра за презентација е особено силна. Етони Мама е мајстор на Кјарабен (карактер бенто): уметноста на стилизирање на храната за да изгледа како цртани луѓе и животни. Иако работи со различни состојки, Етони е особено талентирана да ги претвора пржените јајца во секакви слатки ликови.

Етони поминува околу еден час подготвувајќи ги своите креативни оброци. „Почнав да го правам за да го привлечам интересот на ќерка ми“, вели таа за My Modern Met. „Инспирацијата ја наоѓам само гледајќи ги состојките и размислувајќи за некој лик“. Од Вини-Пу до Пикачу, Етони може да направи речиси секој лик со пржени јајца. Жолчките жолчки служат како совршени лица и тела, додека другите состојки како нори (морските алги за јадење) се внимателно наредени на врвот за да ги претстават косата и цртите на лицето на ликовите. Некои оброци содржат дури и парчиња шунка, сирење и зеленчук за да се комплетира сликата. Без разлика на дизајнот, секој креативен оброк изгледа речиси премногу слатко за јадење!

, StoryLand , StoryLand

, StoryLand

Сепак, не сите оброци на Етони содржат јајца. Уметничкиот готвач ги претвора сите видови состојки во слатки ликови. Таа дури и трансформираше збирка киви во армија од едноок Мајк Вазовскис од анимираниот филм на Pixar од 2001 година Monsters, Inc. Секој сладок живот има внимателно издлабени заби, уши, нозе, раце и едно огромно око.

Јасно е да се види колку Етони Мама е страсна за нејзиниот необичен занает. Заедно со споделувањето на нејзините извонредни креации со јајца на нејзините над 150.000 следбеници на Инстаграм, таа објави и книга за готвење за да им помогне на другите родители да споделуваат креативни оброци со своите деца.

, StoryLand , StoryLand , StoryLand